آخرین وضعیت کمبود داروهای اساسی تداوم بارشها در نقاطی از کشور طی روزهای آتی/ تقویت بارشها در ۲ استان شمالی از شنبه موج بارش‌ها از امشب در ۱۲ استان بارش شدید و رعدوبرق در راه است / تهران جمعه بارانی می‌شود نحوه پرداخت کارانه معلمان در مناطق خاص اعلام شد + جزییات پاییز پربارشی در راه است | آغاز بارش‌ها در شمال و غرب کشور جزئیات اجرای آیین‌نامه جذب استعداد‌های برتر در دانشگاه فرهنگیان / این افراد در آموزش و پرورش استخدام می‌شوند جاده چالوس یک‌طرفه شد واکنش وزیر آموزش و پرورش به استعفای معلمان دستگیری معاند مجازی در تهرانپارس/ انتشار اخبار کذب و مطالب تفرقه‌افکنانه اولین برف پاییزی در راه البرز مرکزی است/ ۶ استان در محاصره بارش‌های شدید سامانه بارشی تشدید می‌شود/۶ استان در آماده‌باش سیلابی قرار گرفتند مجوز کشتار و عرضه گوشت اسب و قاطر و الاغ صادر شد؟ سرشبکه معاملات فردایی و کاغذی با ۱۰ همدستش به دام افتاد/ گردش مالی ۲۴۰ هزار میلیاردی متهم ردیف اول موج بارشی جدید از ۷ مهر؛ کاهش دما در تهران و بارش در این مناطق انسداد هر دو باند تونل توحید از ساعت ۲۴ امشب الی ۵ صبح روز بعد

سد‌های خالی در انتظار تابستان؛ کاهش ۴۶ درصدی بارش‌ها

سد‌های خالی در انتظار تابستان؛ کاهش ۴۶ درصدی بارش‌ها ۶ استان بزرگ کشور، سد‌های تقریبا خالی دارند و احتمال تنش شدید تابستانی در این استان‌ها بسیار زیاد است.
تاریخ انتشار: ۲۳:۲۱ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۴ - 2026 February 23
کد خبر: ۳۰۲۵۹۶

به گزارش راهبرد معاصر، بررسی آمار بارش‌های سال آبی جاری از پراکنش عجیب بارش‌ها حکایت دارد؛ یعنی در برخی استان‌ها با رشد قابل توجه و در برخی استان‌ها با افت قابل توجه بارش مواجه‌ایم.

در بین تمامی استان‌های کشور، استان تهران با کاهش ۴۷ درصدی بارش‌ها نسبت به متوسط آمار درازمدت بارش‌ها (سال‌های نرمال) رکورددار کاهش بارش‌هاست.

در استان تهران که در سال‌های نرمال ۷۰ درصد آب مورد نیاز از منابع سطحی (۵ سد مهم استان) و ۳۰ درصد از منابع زیرزمینی تأمین می‌شد؛ این ترتیب در حال حاضر به بیش از ۷۰ درصد از منابع زیرزمینی و کمتر از ۳۰ درصد از منابع سطحی تغییر یافته است.

اگرچه آب شدن برف‌ها با گرم‌تر شدن هوا در روز‌های ابتدایی اسفند، آغاز شده و ورودی آب به سد‌ها افزایش داشته است، اما به اندازه این ورودی در سد‌هایی که به حجم مرده رسیده‌اند، خروجی از سد‌ها برای تأمین آب همین روز‌های تهران داریم.

به عبارتی، برفی که امید به آب شدن آن در روز‌های پایانی اسفند و حتی فروردین و اردیبهشت، و جبران بخشی از کسری‌های بی‌سابقه منابع آب‌های سطحی تهران را برای تابستان داشتیم، یک‌ماه زودتر در حال آب شدن است.

سد کرج با خالی بودن ۹۳ درصدی مخزن، سد‌های لتیان و ماملو با بیش از ۹۰ درصد خالی بودن مخزن، سد لار با ۹۹ درصد مخزن خالی و سد طالقان با خالی بودن ۸۱ درصد مخزن مواجه‌اند و این شرایط، در کنار آغاز زودهنگام آب شدن برف‌ها، حکایت از شرایط سخت تنش آبی در تابستان سال آینده در تهران دارد.

تنها منبع سطحی استان اصفهان برای تأمین آب، سد زاینده رود است و بقیه آب مورد نیاز استان، از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود. در حال حاضر، سد زاینده‌رود با ظرفیت اسمی یک میلیارد و ۲۳۹ میلیون مترمکعب، تنها ۱۱۸ میلیون مترمکعب ذخیره آبی دارد و به‌عبارتی با خالی بودن ۹۱ درصدی مخزن مواجه است.

این درحالی است که بارش‌های سال آبی جاری اصفهان، با بارش‌های سال‌های نرمال تقریبا برابری می‌کند، اما در صورت عدم جبران کسری منابع سطحی در سد زاینده رود، با آب شدن منابع برفی و بارش‌های احتمالی در اسفند و فروردین، استان اصفهان هم یکی از استان‌های با تنش آبی در تابستان ۱۴۰۴ خواهد بود.

استان البرز که در کنار منابع زیرزمینی از دو سد کرج و طالقان تغذیه می‌شود با افت شدید منابع آبی این دو سد، بدون شک شرایط تنش آمیزی را در تابستان خواهد داشت که برای جبران این شرایط، تشدید فشار به منابع زیرزمینی برای تأمین آب این استان، انتظار می‌رود. استان البرز با کاهش ۳۷ درصدی بارش‌ها نسبت به سال‌های نرمال مواجه است.

استان خراسان رضوی اگرچه با رشد ۳۶درصدی بارش‌ها نسبت به سال‌های نرمال همراه است، اما وضعیت دو سد این استان یعنی سد‌های طرق و دوستی، اصلا مطلوب نیست.

سد طرق با ۹۳ درصد و سد دوستی با ۹۸ درصد خالی بودن مخزن مواجه‌اند و شهر مقدس مشهد و دیگر شهر‌های این استان، از شهر‌های دارای تنش آبی در تابستان پیش‌رو خواهند بود.

میزان بارش‌های استان قم، کاهشی ۴۶ درصدی نسبت به سال‌های نرمال دارد و سد پانزده خرداد و کوچری که منابع سطحی تأمین آب این استان محسوب می‌شوند، به‌ترتیب ۹۲ درصد و ۶۲ درصد مخازن‌شان خالی است.

استان مرکزی که کاهشی ۴۶ درصدی در میزان بارش‌های سال جاری نسبت به سال‌های نرمال دارد، از دیگر استان‌های دارای تنش آبی برای تابستان خواهد بود. در این استان، سد ساوه با خالی بودن ۹۳ درصد مخزن و سد کمال‌صالح با خالی بودن ۸۷ درصد مخزن مواجه‌اند./ تسنیم 

مطالب مرتبط
ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار